Uvodna konferencija za projekt “Razminiranje i društveno-gospodarska integracija”

Uvodna konferencija za projekt „Razminiranje i društveno-ekonomska integracija“ održana je 9. listopada u sjedištu Hrvatskog Centra za Razminiranje (HCR) u Sisku. Na svečanosti gostima su se obratili, ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan, Hrvoje Debač ovlašten za obavljane poslova ravnatelja Ureda za razminiranje, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac, NJ.E. Emilija Georgiev, Veleposlanica Švicarske Konfederacije u RH te pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.
Projekt vrijednosti 24 milijuna kuna provodi se dvije faze – razminiranje i društveno-ekonomska integracija žrtava mina. Tijekom kolovoza i rujna ove godine razminirana su 1,74 kvadratna kilometara zaštićenog šumskog zemljišta Kotar šume, pri čemu je pronađeno više od 3.500 eksplozivnih naprava. Ovaj nalaz ujedno je i najveći pronalazak mina u 20 godina obavljanja poslova razminiranja.
U narednom razdoblju planiraju se provesti aktivnosti društveno-ekonomske integracije što uključuje i izradu sveobuhvatne baze podataka osoba stradalih od mina.