Svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava Hrvatske zaklade za znanost za odabrane projekte u okviru „Hrvatsko-švicarskog istraživačkog programa 2017-2023“

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja 24. listopada 2018. godine održana je svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava Hrvatske zaklade za znanost za 11 projekata koji su prihvaćeni za financiranje u okviru „Hrvatsko-švicarskog istraživačkog programa 2017-2023“ (Croatian-Swiss Research Programme – CSRP 2017-2023). CSRP je jedan od projekata u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije, a projekt provode Hrvatska zaklada za znanost i Švicarska nacionalna zaklada za znanost.

Provedbom projekta CSRP osigurat će se preduvjeti za uspješnu provedbu znanstveno-istraživačkih projekata kojima će se postići bliska suradnja između hrvatskih i švicarskih istraživača te prijenos znanja, vještina i tehnologija. Vrijednost „Hrvatsko-švicarskog istraživačkog programa 2017-2023“ je 4,67 milijuna CHF, pri čemu je švicarski doprinos 4 milijuna CHF, a Republika Hrvatska će osigurati sufinanciranje u iznosu od 0,67 milijuna CHF.

Svečanost je otvorila veleposlanica Švicarske Konfederacije u RH, gđa Emilija Georgieva, koja je istaknula predanost Švicarske Konfederacije unaprjeđivanju sustava znanosti u Republici Hrvatskoj. Zatim se prisutnima obratio državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dr. sc. Tome Antičić, koji je govorio o ulozi Ministarstva znanosti i obrazovanja u provedbi „Hrvatsko-švicarskog istraživačkog programa 2017-2023“ te o njegovoj važnosti za poticanje izvrsnosti u znanstvenom sustavu RH. Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, akademik Dario Vretenar, ukratko je predstavio „Hrvatsko-švicarski-istraživački program 2017-2023“ te je istaknuo važnost međunarodne suradnje Zaklade i hrvatskih znanstvenika sa švicarskim partnerima. Zahvalio se svim sudionicima u postupku odabira projekata te čestitao odabranim istraživačima i njihovim organizacijama. Prof. Mirjana Čižmešija s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, su-predsjednica Panela za vrednovanje, predstavila je postupak vrednovanja prijavljenih projektnih prijedloga na temelju kojega je od 111 zaprimljenih projektnih prijedloga odabrano za financiranje 11 projekata.

Svečanosti su prisustvovali voditelji projekata i čelnici njihovih organizacija, a također i hrvatski članovi Panela za vrednovanje, predstavnici Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske zaklade za znanost.