Započeli radovi na razminiranju Kotar šume

U sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, 13. kolovoza započeli su radovi razminiranja 1.8 km2 Kotar šume u Sisačko – moslavačkoj županiji. Navedeno područje jedno od najvećih preostalih minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj, a ovim projektom doprinijet će se sigurnosti lokanog stanovišta.

Vrijednost Ugovora je 18.9 milijuna kuna, a na terenu je angažirano više od 250 pirotehničara.

U prva dva tjedna provedbe pirotehničari su očistili 1,2km2  te pronašali više od  600 protupješačkih mina. Do kraja rujna 2018. za kada je planiran završetak dijela projekta namijenjen fizičkom razminiranju minski sumnjivih područja očekuje se da će pirotehničari pronaći oko 1700 mina, ista količina koja je tijekom cijele 2017. godine otkrivena i uništene na području cijele Republike Hrvatske.

U drugom dijelu ovog projekta planira se provesti program društveno-gospodarskog osnaživanja osoba stradalih od mina s ciljem povećanja njihove zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada.

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta je više od 24 milijuna kuna, a provodi ga Hrvatski centar za razminiranje u svojstvu Izvršne agencije i Vladina ureda za razminiranje koji obavlja ulogu Posredničkog tijela.