Unaprjeđenje bilateralne suradnje između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Švicarske Konfederacije u području strukovnog obrazovanja

Dana 8. i 9. veljače 2018. godine u Varaždinskoj županiji, sastali su se predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja te ključni dionici strukovnog obrazovanja s generalnim konzulom RH u Švicarskoj, Slobodanom Mikcem i voditeljem Odjela za međunarodne odnose u Švicarskome federalnom institutu za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (SFIVET), Erikom Swarsom.

Svrha održavanja sastanka bila je je jačanje suradnje sudjelovanjem na projektu „Modernizacija programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ koju provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te drugim aktivnostima Ministarstva i ostalih dionika u sustavu s ciljem daljnjeg unaprjeđenja strukovnog obrazovanja.

Kao primjer dobre prakse, g. Swars je predstavio švicarski sustav strukovnog obrazovanja koji može inspirirati dionike u sustavu strukovnog obrazovanja u RH u daljnjem unaprjeđenju tog sustava.

U sklopu svoga posjeta, g. Mikac i g. Swars su 9. veljače 2018. godine posjetili Varaždinsku županiju, Grad Varaždin te Srednju strukovnu školu u Varaždinu sa svrhom predstavljanja švicarskoga sustava obrazovanja.

Nakon obilaska Srednje strukovne škole g. Swars je održao predavanje na temu Strukovno obrazovanje u Švicarskoj. Na predavanju su bili prisutni ravnatelji strukovnih škola Varaždinske i Međimurske županije, stručni suradnici škola, predstavnici lokalnih zajednica Varaždina i Čakovca, predstavnici Gospodarske komore iz Varaždina i strukovni nastavnici. Posjet je završio razgovorom o mogućnostima za daljnju suradnju pri čemu su razmijenjeni kontakti kako bi se ta suradnja mogla ostvariti.