Održana video-konferencija za Hrvatsko-švicarski istraživački program

Vezano uz Hrvatsko-švicarski istraživački program održana je video-konferencija 30. studenog 2017. godine na Sveučilištu u Zagrebu te na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splita, Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilištu u Osijeku, Sveučilištu u Zadru i Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Predstavnik Švicarske nacionalne zaklade za znanost, Timothy Ryan, održao je prezentaciju Hrvatsko-švicarskog istraživačkoga programa povodom otvorenog natječaja.

Projekt se provodi kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje, kroz koji se pruža potpora aktivnostima i projektima u novim zemljama članicama EU u cilju smanjivanja ekonomskih i socijalnih nejednakosti između zemalja članica. Republika Hrvatska, kao najnovija zemlja članica EU, korisnica je takve vrste potpore. Jedno od područja suradnje s Republikom Hrvatskom su i znanstvena istraživanja, zbog čega je razvijen Hrvatsko-švicarski program istraživanja. Hrvatsko-švicarski istraživački program odgovara na potrebe hrvatske znanstvene zajednice za jačanjem međunarodne suradnje te posebno za poboljšanjem suradnje sa znanstvenicima iz zemalja zapadne Europe.

Program će zajednički provoditi Švicarska nacionalna zaklada za znanost, kao koordinator, i Hrvatska zaklada za znanost kao partner. Planira se financirati 10-12 zajedničkih istraživačkih projekata u najvišem iznosu od 400.000 CHF po pojedinom projektu.

Zajednički istraživački projekti omogućit će znanstvenicima iz Hrvatske da zajedno sa znanstvenicima iz Švicarske, u obliku konzorcija, provode istraživačke aktivnosti. Istraživanja će se provoditi na hrvatskim i švicarskim znanstvenim institucijama.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.