Svečano potpisan Okvirni sporazum za drugi Švicarski doprinos između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije za korištenje 45,7 milijuna švicarskih franaka

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, svečano je  potpisan  Okvirni sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Švicarskog saveznog vijeća o provedbi drugog Švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije, čime je Hrvatskoj stavljeno na raspolaganje 45,7 milijuna švicarskih franaka.

Događaju je nazočio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, švicarski veleposlanik NJ.E. Urs Hammer te visoki predstavnici Švicarske Konfederacije.

Cilj drugog Švicarskog doprinosa je nastaviti s aktivnostima koje doprinose smanjenju ekonomskih i socijalnih razlika unutar Europske unije. Sredstva su namijenjena za financiranje programa i projekata u skladu s nacionalnim potrebama i strategijama, poput ulaganja u istraživanje i inovacije namijenjenog poslovnom i znanstvenom sektoru (8 milijuna švicarskih franaka), vodoopskrbu i odvodnju (23 milijuna švicarskih franaka), zdravstvenu i socijalnu zaštitu (5,5 milijuna švicarskih franaka)  te civilno društvo (7,62 milijuna švicarskih franaka), a u kojima će biti ostvarena bilateralna suradnja sa Švicarskom kroz partnersku razmjenu znanja i iskustva u odabranim područjima. Predmetna sredstva će se moći utrošiti do kraja 2029. godine.

Na događaju su u okviru panela predstavljeni dosadašnjih rezultati u okviru prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, gdje su predstavnici korisničkih institucija istaknuli najvažnija postignuća ostvarena u okviru prvog Švicarskog doprinosa te ujedno prezentirali područja ulaganja iz svoje nadležnosti koja će se financirati drugim Švicarskim doprinosom.

Imajući u vidu da se kroz 30 godina diplomatskih odnosa Švicarske Konfederacije i Republike Hrvatske razvilo postojano i sveobuhvatno partnerstvo te ostvarili značajni projekti u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, ministrica Tramišak pozvala je sve sudionike i javnost na razgledavanje izložbe projekata financiranih u okviru prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, koja će u razdoblju od 23.-27. listopada biti izložena u parku Zrinjevcu u Zagrebu.

Cijelo priopćenje možete pronaći na linku: https://razvoj.gov.hr/vijesti/svecano-potpisan-okvirni-sporazum-za-drugi-svicarski-doprinos-izmedju-republike-hrvatske-i-svicarske-konfederacije-za-koristenje-45-7-milijuna-svicarskih-franaka/5066