Predstavnici švicarske delegacije posjetili projekt Razminiranje i društveno-gospodarska integracija

Dana 24. listopada 2022. godine, predstavnici švicarske delegacije gđa Nathalie Barbancho iz Švicarske agencije za razvoj i suradnju te g. Roland Python i gđa Stela Fišer Marković iz Ureda za švicarski doprinos pri Švicarskom veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj posjetili su korisnike i lokaciju provedbe projekta Razminiranje i društveno-gospodarska integracija. Navedeni projekt financiran je u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a cilj mu je stvaranje sigurnog okruženja za ljude na području Sisačko-moslavačke županije razminiranjem minski sumnjivog područja Kotar šume te društveno-gospodarska integracija žrtava mina i užih članova njihovih obitelji.

Donatore i predstavnice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u Sisku su  dočekali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, u Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije, gdje su predstavljene osnovne informacije o projektu s naglaskom na soft komponentu projekta odnosno aktivnosti usmjerene na financiranje različitih vrsta pomoći namijenjene žrtvama mina, kao što su psihosocijalna pomoć i izobrazba u svrhu lakšeg zapošljavanja te dodjeljivanje sredstva za financiranje pojedinačnih projekata za samozapošljavanje ili unaprjeđenje postojećeg poslovanja civilnih žrtava mina i/ili njihovih obitelji.

Drugi dio posjeta bio je u svrhu obilaska lokacije Kotar šume gdje je Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Ravnateljstva civilne zaštite, predstavio poslove razminiranja.

Vrijednost ovog važnog projekta je 4,83 milijuna CHF, od čega 730.000 CHF iznosi nacionalno sufinanciranje. Do sada je razminirano područje ukupne površine 1.76 km2 i uništeno ukupno 3.588 mina i neeksplodiranih sredstava, što predstavlja najveći pronalazak u zadnjih 20 godina u Republici Hrvatskoj. Do kraja projekta očekuje se razminiranje dodatnog područja Kotar šume, nakon čega će ukupna površina razminiranog područja iznositi najmanje 2,46 km2.

U okviru projekta objavljen je i javni poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za poticanje razvoja poduzetništva na području Republike Hrvatske namijenjen evidentiranim minskim žrtvama te članovima njihovih obitelji. Rok prijave je 14. studeni 2022. godine.

Više o Pozivu možete pronaći ovdje https://swiss-cro.hr/2022/09/objavljen-natjecaj-za-zrtve-mina-i-clanove-njihovih-obitelji-u-okviru-projekta-razminiranje-i-drustveno-gospodarska-integracija/