Izložba projekata financiranih u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u funkciji Nacionalne koordinacijske jedinice za Švicarsko-hrvatski program suradnje organiziralo je izložbu projekata financiranih u okviru navedenog programa, a koja će biti izložena u parku Zrinjevcu u Zagrebu u razdoblju od 23. – 27. listopada 2022.

Izložba je organizirana kao dio obilježavanja svečanog potpisivanja Okvirnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Švicarskog saveznog vijeća o provedbi drugog Švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije, potpisanog 18. listopada o.g., čime je Hrvatskoj stavljeno na  raspolaganje 45,7 milijuna švicarskih franaka. Ujedno se izložbom želi obilježiti 30 godina diplomatskih odnosa Švicarske Konfederacije i Republike Hrvatske u okviru kojega se razvilo postojano i sveobuhvatno partnerstvo te ostvarili značajni projekti.

Izložbom su obuhvaćene fotografije 11 projekata koji se provode u okviru prvog Švicarskog doprinosa, a koje Švicarska financira s 42,7 milijuna švicarskih franaka. Tako svi zainteresirani mogu razgledati fotografije koje predstavljaju projekte za poboljšanje vodoopskrbe i odvodnje na području Gorskog kotara putem kojih se unaprjeđuje vodna infrastruktura stanovnika grada Delnice te općina Fužine i Brod Moravice; projekt Eurostars u okviru kojeg  su ugovoreni projekti suradnje hrvatskih malih i srednjih poduzeća i međunarodnih partnera u istraživačkim aktivnostima te razvoju inovacija u Hrvatskoj; projekt razminiranja i društveno-gospodarske integracije, koji ima za cilj razminiranje 2,5 km2 Kotar šume kod Siska te poboljšanje uvjeta života  žrtava mina i njihovih članova obitelji; projekt modernizacije programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kojim su modernizirani kurikulumi za 6 strukovnih zanimanja i opremljeno 11 strukovnih škola; projekte u okviru programa izvrsnosti u visokom obrazovanju i Hrvatsko–švicarskog istraživačkog programa, koji jačaju suradnju sa švicarskom i europskom znanstvenom zajednicom te projekte u sklopu Partnerske blok darovnice i Blok darovnice za  organizacije civilnoga društva kroz koje su provedeni projekti promicanja bilateralne suradnje i partnerstva između hrvatskih i švicarskih neprofitnih organizacija i programi izobrazbe za djecu osnovnih i srednjih škola kako bi stekli znanje i vještine za održiv razvoj.