Program izvrsnosti u visokom obrazovanju (Tenure Track Pilot Programme) – Karta Mliječne staze

Međunarodna skupina znanstvenika u sklopu europske svemirske misije Gaia, uključujući i hrvatsku grupu astrofizičara s Instituta Ruđer Bošković pod vodstvom dr. sc. Lovre Palaverse, objavila je skup podataka za izradu najvećeg i najpreciznijeg trodimenzionalnog modela naše galaksije Mliječne staze. Satelit Gaiu je lansirala Europska svemirska agencija (ESA) 2013. godine kako bi došli do novih spoznaja o sastavu, nastanku i razvoju Mliječne staze. Podaci prikupljeni satelitom Gaia dostupni su znanstvenicima i svim zainteresiranim ljubiteljima svemira.

Navedeni podaci obrađuju se i u sklopu projekta “Rudarenje promjenjivog neba” Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ) i École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) koji je financiran Švicarsko-hrvatskim programom suradnje u okviru Programa izvrsnosti u visokom obrazovanju (Tenure Track Pilot Programme). Istraživači Labaratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku Instituta Ruđer Bošković pod vodstvom dr.sc. Palaverse objavili su i interaktivnu aplikaciju koja vizualizira povezanost temperature, luminoziteta, evolucijskog statusa i spektra zvijezda.

Više možete pročitati na poveznici Instituta Ruđer Bošković , a vijest je objavljena i  u Jutarnjem listu  i Večernjem listu.