Terenski posjet krajnjim korisnicima u okviru projekta EUROSTARS

Dana 13. travnja 2022. godine održan je terenski posjet krajnjim korisnicima u okviru projekta EUROSTARS financiranog u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Sudionici posjeta bili su: predstavnici  Veleposlanstva Švicarske Konfederacije u RH, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU koje ima ulogu Nacionalne koordinacijske jedinice i predstavnici Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Terenskim posjetom obuhvaćeni su korisnici Bella Software d.o.o. i Robotiq.ai d.o.o., oba iz Zagreba. Tom prilikom članovi projektnih timova prezentirali su, ukratko, ciljeve projekata, provedene aktivnosti i ostvarene rezultate.

U sklopu projekta “MINI HR” (korisnik: Bella Software, d.o.o.) u području elektronike i ICT razvijeni su nosivi uređaji u obliku narukvica velike preciznosti i pouzdanosti koji prate zdravstvena stanja pomoću ugrađenih senzora, a koje su sudionici imali prilike isprobati. Cilj je pravovremeno identificirati zdravstvena stanja i moguću pojavu bolesti povezanih sa stresom. Uz narukvice razvijena je i popratna aplikacija koja obrađuje podatke na temelju algoritama pokretanih umjetnom inteligencijom čime se osiguravaju relevantne informacije. Vrijednost projekta je 150.000,00 CHF, a provodio se tri godine (u razdoblju travanj 2018 – travanj 2021).

Korištenjem umjetne inteligencije u sklopu projekta “Robotic Process Automation (RPA)” (korisnik: Robotiq.ai, d.o.o.) razvijaju se softverski roboti koji mogu uspješno pretraživati i analizirati podatke te pripremati izvješća. U poslovnim procesima koji se temelje na repetitivnim zadacima softverski roboti mogu zamijeniti do 90% ljudskog rada i mogu obavljati poslove 24 sata dnevno, 7 dana tjedno. Ova funkcionalnost trebala bi rezultirati značajnom konkurentskom prednosti kompanije Robotiq.ai i njenih proizvoda i usluga na tržištu – softverski roboti razvijeni kroz ovaj projekt omogućit će znatno bržu obradu podataka i brže poslovne procese. Vrijednost projekta je 200.000,00 CHF, provodi se u razdoblju dvije godine (travanj 2021 – ožujak 2023).

Ukupna alokacija projekta EUROSTARS iznosi 1.176.471,00 CHF, pri čemu je švicarski doprinos 1.000.000,00 CHF. U okviru projekta EUROSTARS do sada je ugovoreno 8 pod-projekata koji se provode u razdoblju od 2017. do 2024. godine. Do sada su 4 projekta završena, a 4 projekta su još u provedbi.