Svečano predstavljanje rezultata natječaja Program izvrsnosti u visokom obrazovanju Tenure Track pilot program

U organizaciji Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ) 12. studenoga 2019. godine u velikoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja s početkom u 10 sati, održano je svečano predstavljanje rezultata natječaja za „Program izvrsnosti u visokom obrazovanju Tenure Track pilot program“ financiran u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Svečanost je otvorila NJ. E. gđa Emilija Georgieva, veleposlanica Švicarske konfederacije u Republici Hrvatskoj koja je naglasila važnost razvoja Tenure Track modela u Hrvatskoj. Ispred Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prisutnima se obratio državni tajnik g. Velimir Žunac naglasivši važnost unaprjeđivanja sustava znanosti u Republic Hrvatskoj. G. Tome Antičić, državnim tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja pojasnio je napore koje ministarstvo ulaže u promociju ove vrste istraživanja naglasivši da je cilj Tenure Track modela da što više mladih znanstvenika ostane u Hrvatskoj i ovdje nastavi svoju znanstvenu karijeru. Gđa Irena Martinović Klarić, izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost u svom obraćanju naglasila je i važnost ovakvih programa s ciljem jačanja međunarodne suradnje hrvatskih znanstvenika i međunarodne suradnje hrvatskih institucija.Prisutnima su se obratili i g. Olivier Küttel, predstavnik švicarskih partera na programu koji je izložio švicarska iskustva s Tenure Track modelom te gđa Zrinka Kovarnik, članica panela za vrednovanje koja je prezentirala postupak odabira projekata i rezultate natječaja.

Dobitnici sredstava dr. sc. Helena Bilandžija, Institut Ruđer Bošković, projekt Evolucija u tami, dr. sc. Kosuke Nomura, Prirodoslovno matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu projekt Struktura i dinamika egzotičnih atomskih jezgara i dr. sc. Lovro Palaversa, Institut Ruđer Bošković, projekt Rudarenje promjenjivog neba ukratko su predstavili svoje projekte.
Današnja svečanost potvrdila je stavove hrvatske i švicarske vlade da su investiranje u razvoj i istraživanje u visokom obrazovanju prioriteti što se potvrdilo i današnjom svečanošću.