Eurostars informativni dan, 4. travnja 2019.

U organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) 4. travnja 2019. godine u Zagrebačkom inovacijskom centru održan je Eurostars informativni dan.

Osnovni cilj bio je informirati poduzetnike, posebno predstavnike malih i srednjih poduzeća (MSP) koja se bave aktivnostima istraživanja i razvoja (R&D) i žele pripremiti nove projektne prijedloge za projekt Eurostars u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.
Eurostars je projekt kojim se potiču mala i srednja poduzeća na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih aktivnosti te u razvoju novih proizvoda ili usluga koje imaju mogućnost tržišne realizacije. Osnovni kriterij je sudjelovanje najmanje dvije tvrtke iz dvije različite zemlje. Maksimalni iznos bespovratne potpore po pojedinom projektu iznosi 200.000 EUR.

Događaj je uvodnim obraćanjem otvorio predsjednik Uprave HAMAG-BICRO, Vjeran Vrbanec. Istaknuo je da je iznos nekog Eurostars projekta dijelom financiran kroz švicarski doprinos, a dijelom iz nacionalnog proračuna. Nadalje, g. Vrbanec pozvao je sve zainteresirane tvrtke koje imaju prihvatljive projektne ideje da se prijave na natječaje za Eurostars, te osiguraju sredstva za razvoj svojih proizvoda.

Jedna od ključnih potreba tvrtki koje se bave aktivnostima istraživanja i razvoja (R&D) je potreba za resursima koji nedostaju na domaćem tržištu, a također i potreba za internacionalizacijom poslovanja. Putem projekta Eurostars hrvatskim tvrtkama, u suradnji s međunarodnim partnerima, mogu biti osigurani potrebni resursi za razvoj novih proizvoda ili usluga. Poduzetnicima su na raspolaganju i voucher-i za usluge stručne pomoći tijekom inicijalne faze izrade projektnih prijava. Osim toga, iz Eurostars proračuna sufinancira se i organizirani odlazak predstavnika hrvatskih tvrtki na međunarodne susrete (b2b events) s ciljem pronalaska projektnih partnera.

HAMAG-BICRO aktivno podržava novoosnovane tvrtke u području malog i srednjeg poduzetništva. Osim projekta Eurostars, trenutno su za poticanje inovacija otvoreni natječaji u okviru programa EUREKA, zatim Inovacijski voucher-i i Inovacije novoosnovanih MSP-faza II. HAMAG-BICRO inovacijski programi potiču sve faze razvoja nove tehnologije ili proizvoda, od ideje (program Proof of concept) preko mjera koje potiču suradnju tvrtki sa znanstveno-istraživačkim institucijama, sve do aktivnosti pripreme i plasmana novih proizvoda na tržište. U okviru navedenih programa HAMAG-BICRO u posljednje tri godine sudjeluje u provedbi 344 projekta kroz više poziva za prijavu projekata u području istraživanja, razvoja i inovacija, za koje je ugovoreno 870 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost svih projekata iznosi više od 1,6 milijardi kuna.

Nadalje, tijekom događaja sudionici su dobili najvažnije informacije o Švicarsko-hrvatskom programu suradnje od Colette John-Grant, EUREKA i Eurostars Nacionalnog koordinatora projekata iz Švicarske, ključne informacije o projektu Eurostars od Gordane Kregar, predstavnice EUREKA tajništva. Nacionalna pravila za prijavu za Eurostars predstavila je Ira Alaburić, EUREKA i Eurostars Nacionalni koordinator za Hrvatsku.

Zatim je održana prezentacija „Kako pripremiti kvalitetnu projektnu prijavu za Eurostars”. Nakon toga je održana prezentacija o Europskoj poduzetničkoj mreži koja poduzetnicima omogućuje pronalazak inozemnog partnera i internacionalizaciju poslovanja te prezentacija uspješnog Eurostars projekta koju su održali predstavnici tvrtke ´Bella Software´ d.o.o.