U Fužinama održana svečanost predstavljanja projekta i otvorenja radova za projekte Vodoopskrba i odvodnja grada Delnice, Vodoopskrba i odvodnja općina Fužina i Brod Moravica

13. studenog 2018. godine u Fužinama održana je svečanost predstavljanja projekta i otvorenja radova za tri infrastrukturna projekta na području Gorskog kotara.

Na samom početku, prisutnima se obratio domaćin i direktor tvrtke Komunalac – vodoopskrba i odvodnja d.o.o. Delnice Boro Tomić, koje je istaknuo kako će projekti unaprjeđenja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, kao i vodoopskrbne infrastrukture u gradu Delnicama te općinama Fužine i Brod Moravice, pridonijeti zaštiti podzemnih voda i održivom gospodarskom razvoju jer će se osigurati bolji i pouzdaniji pristup javnim komunalnim uslugama krajnjim korisnicima u navedenom gradu i općinama.

Ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, zahvalio je predstavnicima Švicarske konfederacije na suradnji, istaknuvši kako je u projekte poboljšanja vodoopskrbe i odvodnje u Delnicama, Fužinama i Brod Moravicama uloženo 150 milijuna kuna, što je velika vrijednost, a ujedno i velik posao koji sada slijedi.

Veleposlanica Georgieva je u svome obraćanju naglasila kako Republika Hrvatska i Švicarska već tri godine uspješno surađuju na provođenju Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u sklopu kojeg se realizira 11 projekata u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Većina tog iznosa ulaže se upravo u projekte poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture.

Ispred Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao Nacionalne koordinacijske jedinice, prisutnima se obratio državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac. U svome izlaganju istaknuo je važnost provedbe infrastrukturnih projekata u cilju osiguranja boljih životnih uvjeta lokalnog stanovništva koji će doprinijeti održivom ekonomskom razvoju na ovim područjima, kao i održivi ekonomski razvoj kroz sigurniju opskrbu vodnih usluga.

Predviđa se da će kao rezultat spomenutih projekata 90% kućanstava biti priključeno na sustav odvodnje do 2020. Osim toga, u aglomeracijama Delnice, Fužine, Brod Moravice smanjit će se stopa gubitka pitke vode sa 52% u 2015. na 34% u 2020.
Ukupna vrijednost projekata je 21,5 milijuna švicarskih franaka, od čega je švicarski doprinos 85%, a doprinos RH 15%. Planirani rok izvođenja radova je do kraja 2022. godine.