Potpisano 8 Ugovora za projekte u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

Žalac: „U suradnji s našim partnerom – Švicarskom, krećemo u realizaciju projekata vrijednih 37,9 milijuna švicarskih franaka”

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann, u utorak 30. svibnja 2017. godine u Zagrebu su potpisali osam ugovora u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, ukupne vrijednosti od 37,9 milijuna švicarskih franaka.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, ovlašteni ravnatelj za poslove Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske Hrvoje Debač, ovlaštena ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Vesna Lendić Kasalo, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Vjeran Vrbanec te predstavnici institucija uključenih u provedbu projekta.

Od spomenutih osam projekata, tri projekta se odnose na poboljšanje vodoopskrbe i otpadnih voda na području Delnica, Fužina i Brod Moravice ukupne vrijednosti 25,3 milijuna švicarskih franaka, zatim dva projekta ukupne vrijednosti 7,48 milijuna švicarskih franaka pod nazivom Blok darovnica za nevladine udruge te Partnerska blok darovnica kojima će se unaprijediti ekonomski i društveni razvoj na lokalnim razinama u Hrvatskoj kroz povećanu suradnju i partnerstvo hrvatskih i švicarskih institucija, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te organizacija civilnoga društva. Kroz projekt Razminiranje i društveno gospodarska integracije vrijednosti 3,53 milijuna švicarskih franaka provest će se razminiranje Kotar šume u Sisačko-moslavačkoj županiji, te u drugoj fazi i program društveno-gospodarskog osnaživanja minskih stradalnika koji će obuhvatiti uspostavu jedinstvene baze podataka o stradalim osobama u RH i analizu njihovih potreba. Pažnja ove Vlade posebno je usmjerena prema poduzetnicima, pa će se tako kroz projekt Eurostars, čija ukupna vrijednost iznosi 1,17 milijuna švicarskih franaka, a koji je podržan od strane 36 zemalja članica EUREKE i Europske unije, pružiti podrška razvoju malih i srednjih poduzeća koja razvijaju inovativne proizvode, procese i usluge za ostvarivanje konkurentske prednosti pružajući financiranje međunarodnih inovativnih projekata. Osim spomenutih projekata, u nadležnosti Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nalazi se Fond za tehničku pomoć koji se koristi za upravljanje cjelokupnim programom suradnje u iznosu od skoro 500.000,00 švicarskih franaka.

„Izuzetno mi je drago da svi navedeni projekti usmjereno i ciljano doprinose boljitku građana Republike Hrvatske u cjelini, bilo da se radi o potpori poduzetnicima, udrugama ili direktno građanima koji žive na područjima provedbe projekata. Današnjim potpisivanjem završavamo jednu veliku etapu i krećemo s provedbom!“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

“Veseli me činjenica da su s ovim potpisivanjem svi projekti iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje odobreni i spremni za početak provedbe. Suradnja s Ministarstvom regionalnoga razvoja i EU fondova do sada je bila partnerska, učinkovita i vrlo profesionalna. Zahvaljujući tome, u okviru programa raspolažemo s vrlo kvalitetnim projektima, u čijoj pripremi su ispoštovani svi propisani rokovi.“, izjavio je veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann.