Program izvrsnosti u visokom obrazovanju – „Tenure-track“

CILJ PROJEKTA: Program izvrsnosti u visokom obrazovanju ima za cilj promicanje gospodarskog razvoja i poboljšanja uvjeta rada vrhunskih istraživača kroz vođenje pilot-programa u svrhu podupiranja sustava razvoja karijera i napretka u javnim znanstvenim (istraživačkim) institucijama u Hrvatskoj, čime se povećavaju međunarodna atraktivnost, priznavanje i vidljivost hrvatskog istraživačkog sustava.

SVRHA PROJEKTA: Ponuditi mladim i nadarenim znanstvenicima (istraživačima) mogućnost zanimljive dugotrajne karijere u Hrvatskoj.

Preuzimanja

ŠTO ĆE SE POSTIĆI PROJEKTOM:

Projektom će se povećati kvaliteta istraživačkih aktivnosti koje provode znanstvene institucije, kao i kvaliteta doktorskih programa obrazovanja za nove generacije mladih istraživača. Osim toga, suradnja sa švicarskim partnerom Federalnom politehničkom školom u Lauannei (The Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)) omogućit će Hrvatskoj stjecanje vrijednog iskustva s vrhunskog sveučilišta, dok će ime i reputacija EPFL-a pomoći u privlačenju mladih talentiranih znanstvenika te programu pružiti međunarodnu vidljivost. Aktivnosti istraživanja i razvoja trebale bi se usredotočiti na teme od značaja za tehnološki razvoj, na područja istraživanja i teme koje mogu potaknuti gospodarski rast. Pilot-projekt će biti usmjeren na institucionalnu promociju istraživačke izvrsnosti, podizanje inovativnih kapaciteta te na razvoj mentorskih sustava temeljenih na visokokvalitetnim istraživanjima.

FINANCIJSKA VRIJEDNOST PROJEKTA:

4.700.000 CHF

TKO JE PRIHVATLJIV ZA FINANCIRANJE:

Korisnici bespovratnih sredstava pilot-programa Tenure Track su vrhunski mladi istraživači koji su pokazali značajnu razinu kvalitete u svom radu. Za financiranje su prihvatljiva znanstvena područja prirodnih znanosti: elektrotehnika, računarstvo, informatika, kemija, fizika, neuroznanost, biologija. Interdisciplinarni projektni prijedlozi su dobrodošli.

TRAJANJE PROJEKTA:  5 godina

CILJNE SKUPINE:

Istraživači i znanstvenici

Tijela nadležna za projekt/kontakti

Izvršna agencija:

Hrvatska zaklada za znanost
Ilica 24, 10000 Zagreb

Odjel za međunarodne programe i fondove

tel: +385 1 2356 604
e-mail: jasminka@hrzz.hr

Posredničko tijelo:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Donje Svetice 38, 10000 Zagreb

Uprava za znanost i tehnologiju

tel: +385 1 4594 341
e-mail: znanost@mzo.hr

Nacionalna koordinacijska jedinica:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije
Miramarska cesta 22, 10000 Zagreb

tel: +385 1 6400 600
e-mail: swiss-cro@mrrfeu.hr